USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET


Mistä laatikot tulevat, missä nämä tehdään?

Kaikki puulaatikot ja muut puutuotteet tehdään meidän omassa verstaassa, joka sijaitsee Tuusulassa Ristikiven teollisuuskylässä. Tuotteet myös maalataan Tuusulassa. Verstaalla työskentelee oma puuseppämme Repe ja yrittäjä itse.

Mitä puuta, mistä puu tulee?

Puulaatikot, Tuomaala-penkit ja BoxSerie tehdään kotimaisesta mäntypuusta. JakkaRisto on koivua ja Tammituotteet kotimaista valkotammea. Mänty sahatavara, rouheapintaiset laatikot tulee piensahalta Hämeestä, jossa se kuivataan, sahataan ja höylätään meille valmiiksioikeaan mittaan osittain. Osa tehdään itse oikeaan mittaan. Koivu tulee pääosin Suomen Lapista. Tammi ja maäntypenkkiaihiot taas on tuppensahattuja löytöjä vanhojen puuseppien varastoista. Liimapuulevyt teetämme huonekalulaatuiseen raaka-aineeseen keskitteyneeltä tehtaalta mittojen mukaan Pohjanmaalla. Kaikki ylläolevat käyttävät vain sertifioitua puutavaraa lähialueiden metsistä. Läheltä lähelle, tämä on periaatteemme.

Maksaako mittatilaus enemmän?

Yhden mittatilauspuulaatikon teettäminen maksaa enemmän, koska jokainen vaihe on tehtävä erikseen sekä mitoitettava erikseen. Myös tuotteen valmistamisen suunnitteluun kuluu aikaa. Emme kuitenkaan veloita tästä kovinkaan paljoa enempää, n 10% verrattuna n. saman suuruuiseen laatikkoon valmismallistosta. Tilausmäärä vaikuttaa hintaan myös.

Kauanko toimitus kestää?

Perusvalikoiman tuotteen toimitus on yleensä 3-7 arkipäivää. Meillä saattaa olla tuotetta puuvalmiina varastossa vaikka oikea väri olisikin loppu. Värejä on paljon. Tilauksen tultua se/ne maalataan, kuivataan ja pakataan. Kuljetusliikkeiden toimitusaikoihin voimme vaikuttaa vain vähän. Mittatilauksissa valmistusaika vaihtelee määrästä ja sen vaativuudesta johtuen. Joskus menee viikko, toisinaan kolme. Yleisesti n 2 viikkoa. Maalaamme kaikki käsityönä sivellintekniikalla, joten päivässä saa valmiiksi vain tietyn määrän tuotteita. Tuotteet lähevät meiltä kaksi kertaa viikossa.

Tehdäänkö tuotteet käsityönä?

Kyllä. Täysin. Verstaassamme ei ole mitään tehdaslinjastoa, vaan olemme itse kehittäneet tavan valmistaa käsityönä puulaatikoita aika nopeasti. Käsityötehtaaksi kai tätä voi sanoa. Laatikot matkaavat lähes päivittäin verstaan ja maalaamon välillä ja siitä sitten kuluttajalle. Meitä on yksi puuseppä, kauppias on maalari ja liikkeessä on yksi-2 myyjää, jotka hoitavat myös verkkokauppaa.

Saako näitä tuotteita muualta?

Toistaiseksi ei. Laatikkokauppa on ainut paikka, joka tuotteita myy.

Kestääkö kosteutta?

Laatikot lakataan M1 luokkaan kuuluvalla kalustelakalla tai maalilla 1-2 kertaa. Ne kestävät kosteutta sen verran, että voit ne huuhtaista ja pestä esim. astianpesuaineella ja vedellä. Jatkuvaa märkyyttä nämä eivät ole tehty kestämään. Rouheat puulaatikot kestävät paremmin kosteutta kuin sileäpintaiset ohuesta puulevystä valmistetut. Jos hankit puulaatikon kasveille tai kukille, huolehdi muovittamisesta, ettei laatikko mene pilalle. Tuotteita ei ole myöskään tarkoitettu ulkokäyttöön lukuunottamatta Lautatarhaa, joka on tehty vain ja ainoastaan ulkokäyttöön. Laatikoita ei myöskään voi pestä astianpesukoneessa.

Mitä värejä on saatavilla?

Laatikkokaupan puulaatikoiden perusvalikoimissa on 8 perusväriä tilattavana. Lisäksi meillä on käytössä kausivärejä trendien mukaan. Verkkokauppaan nämä eivät aina ennätä, mutta liikkeessä on maalitkin nähtävillä. Mittatilauksissa, varsinkin isommissa määrissä voi asiakas valita itse sävynkin mistä tahansa maalien sävykartasta. Monissa sarjoissa on omat värikartat, sillä tuotteiden pintakäsittelyt on valikoitu huolella eri tuotteiden ja niiden käyttötarkoitusten mukaan. Kysy rohkeasti vaihtoehtoja. Kartat ja mallit on nähtävillä Tapanilassa.

Onko tuotteet elintarvikkeille sopivia?

Elintarvikkeiden kanssa suoraan kosketuksiin joutuvien tuotteiden pintakäsittelyssä tulee käyttää siihen tarkoitukseen testattua ja luokiteltua öljyä. Näitä on markkinoilla vain kaksi ja molempia löytyy meiltä. Ne ovat sävyttämättömiä eli värittömiä. Leipien, hedelmien tai esimerkiksi keksien kanssa suosittelemme käyttämään laatikossa pussia, serviettiä tai kangaslinaa. Se helpottaa myös puhdistamista. Pintakäsitteyaineet joita käytämme, eivät ole myrkyllisiä, monet niistä leluluokituksen saaneita, mutta eivät luokiteltuja elintarvikkeille tiettyyn happopitoisuuteen asti. Jos haluat elintarvikkeille suoraan sopivan tuotteen, mainitsethan siitä tilauksen yhetydessä, se onnistuu kyllä.